Pagina de tutoriale pentru vopsire zinc
vopsea patina & zinc


vopsea grund


vopsea grund


vopsea zinc


vopsea zinc


vopsea zinc retus


vopsea spray


vopsea aerosol


diluant vopsea


fise vopsea
Cum sa vopsim o suprafata dificila?
Dificila spunem de obicei la suprafetele care nu sunt drepte, plane, au multe elemente ornamentale si deasemenea au si urme de rugina pe materiale. In categoria de suprafete dificile se incadreaza lucrarile de FIER FORJAT care necesita multa atentie la detaliu.
In cele ce urmeaza dorim sa va ajutam cu sfaturi pe cat de practice pe atat de UTILE. Dorim sa aveti cele mai bune rezultate si sa beneficiati de finisaje de calitate superioara la preturi reale.
Alegerea vopselei
Inaintea oricarui etape trebuie sa faceti alegerea nuantei de vopsea care stim noi ca nu este chiar asa de usor�probabil este ceea mai dificila etapa din tot sistemul de finisare.
Dupa ce ati facut alegerea potrivita trebuie sa cunoasteti dimensiunile suprafetei ce doriti sa o vopsiti. Este important acest aspect pentru ca va ajuta sa economisiti ceva banuti.
Aveti o suprafata mare de vopsit cumparati produse la ambalaje mari pentru ca acolo costurile sunt mai reduse dacat in cazul cutiilor mici. Sunteti la incheierea lucrarii si nu va ajunge vopseaua, trebuie sa mai cumparati si nu mai gasiti coloarea sau sunt si alte probleme ce va impiedica sa mai achizitionati acel produs cu care ati acoperit o mare parte din lucrare, atunci este o problema foarte mare. Din acest motiv este important sa va sfatuiti cu arhitectul/executantul, sa cunoasteti dimensiunile lucrarii sa stiti ce cantitate de vopsea trebuie sa cumparati.
Tot legat de alegerea vopselei potrivite trebuie tinut cont de cateva aspecte:
Exploatarea se va face la:
- interior
- exterior
- in medii cu umezeala mare
- expuse razelor solare
De Exemplu: pentru zonele in care sta apa sau este foarte des expus la apa trebuie sa aplicati un sistem de vopsire bicomponenta adica sa folositi grundul Epoxydic WS-Epoxid Grundierung E 2030 si acoperirea finala sa o faceti cu vopseaua Poliuretanica PUR-ACRYL Professional 2010 ce rezista atat la intemperii, lovituri cat si la umezeala excesiva.
La lucrarile de fier forjat care se vor monta in exterior cum ar fi porti, garduri, balcoane, etc. este necesar utilizarea unui grund foarte puternic care sa ofere protectie indelungata si sa creeze un strat aderent pentru vopsea. Aplicarea unui grund adecvat reduce consumul de vopsea WS Plast M4200 si ofera protectie anticoroziva pe termen lung.
O protectie desavarsita este zincarea lucrarii care ofera o protectie de 15-20 ani. Zincul protejeaza confectia fiind un grund iar culoarea o obtinem prin vopsire. Nu orice vopsea este aderenta la suprafata zincata, intalnim foarte des lucrari zincate si ulterior vopsite in camp electrostatic care ajunge ca in numai cativa ani sa se deterioreze. Vopseaua se va exfolia pur si simplu de pe suportul de zinc. Vopseaua WS Plast special creat pentru zinc este produsul utilizat in industria Fierului Forjat.
Puteti recurge la o metoda de zincare revolutionara oferit ca si solutie pentru cei care nu au posibilitatea de a se deplasa la o firma specializata in zincare. WS Zinc A6005 este un produs autentic, natural, contine rasini epoxidice si ofera protectie anticoroziva pe o perioada de aprox. 10 ani, procedeul este denumit zincarea la rece.
Pregatirea vopselei si al spatiului de lucru
Dorim sa facem o scurta oprire si la acest capitol pentru ca este strans legat de procesul de vopsire.
Toate tipurile de vopsele inainte de aplicare trebuie omogenizate prin amestecare, compusii chimici se separa in timpul depozitarii. Observati ca deasupra vopselei apare o solutie uleioasa, transparenta iar la fundul cutiei raman rasinile. Aceasta separare va disparea in momentul in care amestecam produsul. Daca vopseaua aleasa este pe baza de solvent trebuie sa diluam produsul conform instructiunilor producatorului si sa utilizam doar diluantul specificat MV751. Incaperea in care vom vopsi trebuie sa fie foarte bine aerisita chiar si atunci cand utilizam o vopsea pe baza de apa. Vaporii care se creaza in timpul vopsirii pot cauza stari de ameteala, voma, dureri de cap, etc. pe care le putem evita daca utilizam un spatiu bine ventilat.
Spatiul bine ventilat ajuta si la o uscare mai buna a vopselei.
Uscarea vopselei, grundului depinde si de locatia aleasa pentru vopsire. Pe timp de iarna vopseaua se usuca mai greu si este influentata mult de temperaturile din incapere si deasemenea temperatura materialului. Nu este recomandabil sa vopsiti la temperaturi mai mici de 5 grade Celsius insa puteti vopsi la temperature ridicate.
Pregatirea Suprafetei
Avand in vedere ca este vorba despre o lucrare de Fier Forjat putem spune ca aveti mai mult de lucru. Fierul trebuie curatat, degresat, trebuie sa fie lipsit de orice urma de praf pentru o aderenta cat mai buna.
Inainte sa incepeti stergeti lucrarea cu un diluant potrivit MV751.
Daca aveti de vopsit o suprafata noua asa ar trebui procedat:
In cazul in care lucrarea este finalizat si este gata de vopsire trebuie in primul rand degresata ceea ce o puteti face cu produsul Szuper Evipass si/sau cu un diluant potrivit MV751. Este important aceasta degresare deoarece este posibil sa existe pete de ulei sau alte grasimi care impiedica aderenta vopselei. La fel de important este sa indepartati orice urma de rugina pentru ca in momentul acoperirii, rugina (oxizii metalici) ramasa pe suprafata constituie germeni de coroziune si se pot dezvolta chiar si sub pelicula de vopsea. Produsul Szuper Evipass solutie lichida pentru �ndepartarea ruginii de pe diferite suprafete metalice degreseaza suprafata si pasiveaza metalul prin fosfatare.
Indepartarea ruginii se face de obicei cu ajutorul unui smirghel cu granulatie potrivita; daca este ruginit puternic folositi un smirghel cu granulatie mare, daca insa sunt pete de rugina minuscule puteti activa si cu un smirghel de granulatie mai fina. In cazul in care aveti o suprafata mare de curatat este indicat sa folositi un disc rotativ. Cautati un disc abraziv lamelar pe care sa il prindeti pe suportul polizorului unghiular si curatati mai repede ceea ce va ajuta sa economisiti timp si sa faceti o treaba mai buna.
Dupa curatare deplina puteti aplica grundul pentru protectia anticoroziva si in functie de gradul de expunere puteti aplica 1-2 straturi de Grund WS M4021.
Ceea mai eficienta curatare se poate obtine prin sablarea materialelor feroase, aici nisipul este cel care face treaba grea insa este necesar o instalatie de sablare ceea ce implica costuri suplimentare. Din acest motiv este necesar utilizarea unui grund puternic, WS Zinc A6005 sau WS M4021.
Trebuie respectat instructiunile producatorului intrucat daca stratul de grund nu este uscat pe deplin el se va amesteca cu vopseaua. Este intalnit cazul in care grundul inca neuscat este acoperit cu vopsea si prin reactia vopselei cu grundul el incepe sa curga,sa apara eruptii. Vopseaua va dizolva grundul si atunci toata lucrarea este compromisa. Atat grundul cat si vopseaua au timpi de uscare precizat prin fisa produselor si trebuie luate in considerare.
Nu trebuie in nici un caz neglijat grunduirea metalului si indepartarea coroziunii. Aveti grija la sfaturile pe care le primiti pentru ca ele nu tot timpul sosesc din partea persoanelor cu experienta si este greu de stabilit daca un produs anticoroziv este bun sau nu. Daca vreo cunostinta a vopsit cu cateva luni in urma un gard cu o vopsea anticoroziva recomandata la magazine el va avea un rezultat pozitiv doar dupa cel putin un an. Daca lucrarea va avea urme de rugina in primul an clar ca a fost sfatuit gresit.
Aveti grija deasemenea la produsele tip 3in1, ele sunt vopsele cu grund insa nu pot face miracole.
Revopsirea sau vopsirea unei suprafete ce a mai fost vopsit
Indepartati eficient vopseaua neaderenta si eventualele urme de oxizi acolo unde coroziunea a ajuns la metal. Indepartarea vopselei vechi se poate face in mai multe moduri, printre care cel mai cunoscut este metoda cu hartia abraziva vs. peria de sarma.
Cu smirghelul puteti indeparta vopseaua dar foarte greu si necesita foarte mult timp. Se mai poate apela la un polizor unghiular(flex) pe suportul caruia prindeti un disc cu sarma sau un disc lamelar. O vopsire care a fost realizat bine o sa va fie foarte greu de indepartat chiar si cu aceste metode agresive. Tot aici este cunoscut si procedeul de decapare cu pistoale cu aer cald ce distrug stratul de vopsea.
Credeti ca metoda cu aer cald sau metoda de indepartare mecanica este eficienta? Noi nu credem acest lucru pentru ca atunci cand spunem eficient spunem ca merge bine si repede. Astfel ceea mai eficienta metoda de indepartare (decapare) al vopselei vechi se face pe cale chimica. Aplicati subsanta pe supafata metalului vopsit, o lasati cateva minute dupa care cu un spaclu exfoliati vopseaua. Daca este o lucrare foarte veche atunci credem ca a fost vopsit ca la carte si asta inseamna ca are cateva straturi de vopsea. Ca aceasta solutie sa fie eficienta trebuie sa repetati operatia de cate ori este necesar. Produsul Chemofag este un decapant universal pentru indepartarea diferitelor tipuri de vopsea de pe suprafete de metal, sticla, lemn sau zidarie.
Dupa ce ati scapat de vopseaua veche si aveti urme de rugina este indicat sa o curatati cu un smirghel sau cu ceva mult mai eficient cum ar fi Szuper Evipass.
Daca lucrarea de fier forjat este foarte ruginita ar fii indicat sa utilizati un produs care indeparteaza rugina. Nu este de ajuns sa curatam vopseaua veche ci trebuie sa scapam si de rugina, care necuratata ne va incurca foarte mult in socoteli.
Un produs anticoroziv recomandat este Korant pentru transformarea ruginii pe cale chimica. Aplicabilitate usoara pe suprafete de metal ruginite, interioare sau exerioare. Dupa uscare formeaza o suprafata de culoare neagra, peste care se poate aplica direct grundul sau vopseaua. Recomandat pentru tratarea diferitelor suprafete de fier si otel; utilaje, garduri, balustrade, diferite piese din fier forjat, caroserie auto, etc.
Pentru suprafetele noi procedeul ar fi aceeasi, bineinteles ar trebui sa fie mult mai usor pentru ca nu mai trebuie sa indepartati vopsele vechi si intarite.
Totusi ca sa aveti cat mai putin de lucru incercati sa va aprovizionati cu materii prime care sunt pastrate in conditii bune ,depozitare lor se face in spatii amenajate.Atunci cand cumparam din depozit bare de otel sau alte material siderurgice gata ruginite este evident ca nu am facut o alegere prea inspirata
Pentru orice lucrare de exterior este recomandat utilizarea unui grund anticoroziv de calitate superioara. In foarte multe cazuri beneficiarii lucrarilor nu dau o importanta prea mare grundului ci prefer un grund slab evident din prisma costurilor, iar la vopsea au un buget mai mare.
Este o problema aceasta abordare pentru ca vopseaua in cele mai multe cazuri are doar rol de acoperire, de colorare si grundul are rol de protectie. Mai indicat este sa avem un Grund bun si o Vopsea mai slaba calitativ pentru ca este mai usor de revopsit decat de a trata coroziunea.
Incercati sa folositi produse de calitate in momentul in care ajungeti la finisaje din mai multe motive. Chiar daca in prima faza credeti ca ati economisii ceva banuti va inselati. Vopseaua WS Plast o data aplicata este foarte rezistenta si inafara de asta el insusi este un produs anticoroziv. Pe interioare puteti aplica aceasta vopsea direct pe metal fara grund. Grosimea mare a stratului uscat datorita continutului mare de substante non-volatile face ca dintr-o singura aplicare sa aveti un strat optim de vopsea (aprox .70 microni)! O vopsire rationala cere un strat mai gros la o singura aplicare. Folosirea vopselei WS-Plast 4200 asigura grosimea optima a stratului la o singura aplicare. Aceasta grosime o puteti obtine prin vopsirea cu pensula sau trafaletul - produsul permite aplicarea unui strat gros de vopsea fara a forma scurgeri, picaturi de vopsea sau acoperire neuniforma. Chiar si pentru utilizatori neexperimentati.
Tot la acest capitol o sa facem o scurta oprire si o sa va prezentam cel mai eficient sistem anticoroziv existent, si anume zincarea termica.
Desigur zincarea are un cost diferit fata de grundurile care se regasesc in comert insa o lucrare zincata nu va ruginii si are garantie de aprox. 20 ani. Actiunea factorilor de mediu grabesc imbatranirea vopselei de pe lucrarile de fier forjat si daca s-a realizat o zincare el nu o sa rugineasca chiar daca va disparea toata vopseaua. Nu este necesar nici vopsirea, dupa cum v-am mai amintit vopseaua are rol de design, iar zincul este cel care protejeaza metalul. In acest moment avem operatori care acopera doar unele zone din tara printre care cel mai mare este Berg Banat. Firma executa zincare termica profesionala, au echipamente cu o capacitate foarte mare si experienta necesara.
Majoritatea lucrarilor zincate care se doresc a fi vopsite vor trece printr-o serie de etape costisitoare daca nu dispuneti de aceste informatii valoroase pe care vi le prezentam.
Acoperirea cu vopsea al unei suprafete zincate este o noua provocare, trebuie sa cautati un produs care sa reziste pe o suprafata zincata. Vopseaua WS Plast are adeziune buna cu suprafetele �dificile�! Are o adeziune superioara cu suprafetele zincate, suprafete din aluminiu, cupru, bronz, otel, PVC si altele. Nu este necesara prelucrarea chimica si mecanica a suprafetelor de zinc si aluminiu! Are o adeziune buna cu suprafetele metalice netede.
Daca o sa utilizati o vopsea care nu a fost creat pentru Zinc trebuie sa acoperiti in primul rand cu un grund de legatura si dupa aceea cu o vopsea care sa fie compatibila cu grundul. Grundul de legatura nu are rol de anticoroziv ci face aderenta intre suportul de zinc si vopsea.
Utilizati WS Plast pentru ca el se va aplica direct pe suportul de zinc avand o acoperire mult superioara produselor concurente fara a mai pierde timp pretios pentru 1-2 straturi de grund de legatura si dupa aceea inca 1-2 straturi de vopsea.
Zincul WS A6005 este produsul pe care il puteti utiliza chiar la dumneavoastra acasa fara a avea costuri majore si va va oferi protectie anticoroziva. Are aderenta ridicata la suprafetele sablate sau foarte bine curatate si rezultatul este o suprafata zincata la rece.
Zincul A6005 este un produs special creat pentru producatorii de fier forjat bazat pe rasini epoxidice si zinc natural. Stratul uscat contine pulberi de zinc de peste 90%.
Tineti minte! Vopseaua pe baza de zinc protejeaza confectia metalica impotriva coroziunii iar Vopseaua WS Plast protejeaza zincul si ofera culoare originala oricarui lucrari de fier forjat.
Antichizare, Patinare
Este foarte raspandit procedeul de patinare care aduce un aer de vechi oricarui lucrari de fier forjat. Acest proces este raspandit sub denumirile de patinare, antichizare.
Vopseaua Patina WS Plast este singurul produs autentic special creat pentru antichizare. Este des utilizat in mai multe domenii; il intalnim atat la fier forjat cat si la diferite tipuri de artizanat, corpuri de iluminat ,design de interioare.
Putem obtine o suprafata de cupru coclit utilizand varianta de patina de cupru si dupa aceea cel de nuanta verde.
Nuantele de cupru, aur si aur-bronz sunt printre cele mai raspandite si se regasesc la majoritatea lucrarilor impunatoare din domeniul Fierului Forjat.
Patina este un produs foarte simplu de utilizat, se aplica cu ajutorul unei pensule si se usuca in cateva secunde. Patina are rol de design, nu se decoloreaza si nu se innegreste in timp si este rezistent la intemperii.
Intretinere
La orice lucrare este necesar si o intretinere periodica si orice produs care ne este drag merita atentie sporita.
Vopseaua se verifica anual iar daca apar problem de suprafata trebuiesc remediate. Aceasta remediere o putem face foarte usor atunci cand o descoperim si cu ajutorul unui Spray WS Plast, pentru corectare facem o aplicare locala. Este un procedeu care nu implica costuri ridicate, pretul unui tub de spray este accesibila si se poate utiliza la mai multe aplicari multi ani la rand.
Daca neglijam aceste semne ne va fi foarte greu sa putem face o remediere simpla lipsita de costuri. Defectele care nu se remedieaza in momentul in care sunt descoperite fac ca coroziunea sa se raspandeasca si sa atace metalul. Aceste probleme nesolutionate pot duce prin trecerea anilor la distrugerea totala a lucrarii.
La fiecare 5 ani faceti o revizie generala a lucrarii si remediati toate problemele.
De exemplu daca o poarta din fier forjat nu este montat corespunzator, prin exploatare se va lasa din balamale si nu o sa o mai puteti deschide. Frecarea care va cadea pe cadrul portii va distruge toata vopseaua. Aceasta problema nerezolvata duce la corodarea confectiei metalice si chiar daca ati ales un grund cu un cost ridicat si cu caracteristici anticorozive nu o sa puteti opri corodarea doar prin remedierea generala al cauzei ce a dus la distrugerea stratului vopsit.


Speram ca prin aceste sfaturi si cateva exemple v-am fost de mare ajutor si credem intr-un sistem corect care aduce clientilor imformatii reale, informatii ce le sunt de ajutor pentru a obtine rezultatele dorite.
Cu Stima,
Echipa Euro Vabe Group Srl
www.vopseafierforjat.ro