Pagina de tutoriale pentru vopsire zinc

Intre ciocan si nicovala Intre ciocan si nicovala. Atat in cazul fierului forjat cat si al otelurilor si al diferitelor materiale neferoase a intervenit necesitatea de a vopsii produsele executate si de a le reda aerul de vechi, antic obtinut prin procedeul numit Patinare. Se patineaza produsul gata vopsit, atunci cand vrem sa obtinem ... citeste mai mult »

Coroziunea Coroziunea otelului se produce sub actiunea umezelii si a oxigenului, fiind accelerata de actiunea sarurilor. Coroziunea ataca stratul superficial de vopsea de la suprafata metalului, trecand cu timpul la straturile urmatoare, viteza cu care acestea sunt atacate depinde... citeste mai mult »

Pasivizarea Pasivizarea reprezinta procesul prin care un metal devine pasiv in relatie cu un alt metal inainte ca cele doua sa fie folosite impreuna. In stare de pasivitate metalele sunt practic imune la coroziune si din punct de vedere electrochimic, se comporta ca ... citeste mai mult »

Zincare la cald  vs. Zincare la rece Zincare la cald vs. Zincare la rece.   O zincare termica corecta impune efectuarea unui pre-tratament al pieselor, operatie ce consta in imersarea acestora intr-o serie de bai in vederea pregatirii suprafetelor inaintea zincarii termice propriu zise. Zincarea le rece este o metoda simpla de protejare catodica a metalelor (aplicare cu pensula sau cu pistolul). Raportul calitate/pret este... citeste mai mult »

Intre ciocan si nicovala
Cred ca multi ne intrebam cum a aparut acel element atat de important si atat de puternic pe care il numim Fier.
Fierul este considerat nucleul interior al pamantului deoarece 80% din acesta este format din fier. Se presupune că planeta Marte isi datorează culoarea rosiatică unui sol bogat în oxid de fier.
Am adus in discutie planeta Marte si nu intamplator ci pentru ca primul tip de fier cunoscut si utilizat de oameni provenea din meteoriti.
In jurul anului 4000 IHr a fost utilizata pentru prima data la confectionarea varfurilor de sulita si a diferitelor obiecte de decorare.
Primul otel a fost produs in India in secolul al al III-lea, dovada ce sta la baza constructiei Coloaneiei de fier forjat din Delhi la inceputul secolului V.
Obtinerea fierului - materialul cunoscut si utilizat la o scara larga in zilele noastre - se realizeaza printr-o reactie de reducere directă cu carbon al minereului de fier, la temperaturi foarte inalte (aprox. 2000 grade C) in cuptoare numite, Furnale.
In productia mondiala de metale, fierul este pe prima pozitie datorita pretului sau redus, si al rezistentei sale foarte mari.
Se foloseste in cadrul aliajelor, cel mai cunoscut dintre acestea fiind aliajul de Fier-Carbon unde o anumita proportie de carbon produce otelul care are rezistenta superioara fata de fierul pur.

In secolul al XIX-lea a inceput treptat sa dispara fierul forjat care era un element maleabil si cu un continut redus de carbon (mai putin de 0,2%) si care prezenta pe suprafata sa urme de zgura ca urmare a modului de producere. Fierul forjat rugineste mai greu insa a fost inlocuit cu otelul care are un continut scazut de carbon si este mai usor de obtinut la un cost redus fiind utilizat la scara larga in industria mondiala.


Cele mai mari proiecte ingineresti au fost realizate cu ajutorul otelurilor care a devenit un material fara de care nu ne putem imagina existenta.
Fierul forjat ramane un material de valoare deseori a fost asimilat cu aurul, are valoare si putere prin formele obtinute din el. Este cunoscut drept o valoare a istoriei fiind pus in evidenta in perioada monarhiala.
In timpurile noastre revine la mare cautare pentru ca necesita o imaginatie si o pricepere din partea creatorilor .
In trecut se prelucra fierul in atelierul de forja direct pe nicovala si prin maiestria mesterului, cu bratele sale de otel batea in fierul incins pana obtinea formele dorite. Urmand ca materialul prelucrat sa fie scufundat in ulei de "In " incins pentru a prevenii aparitia ruginii. Portile unor castele atat si balustrazile, grilajele si balcoanele din aceste resedinte domnesti au fost executate prin aceste metode.
Aceste tehnologii nu se mai folosesc in prezent, deoarece puternica industrializare a dus la introducerea a noi procedee ce grabesc tot fluxul de productie, astfel se pot gasi obiecte din fier forjat gata executate si tratate impotriva coroziunii. Cel mai des intalnit procedeu este zincarea pieselor la cald care prin invaluirea materialului cu pulberi de zinc ofera rezistenta impotriva fenomenului numit oxidare care se mai numeste ruginire.
Atat in cazul fierului forjat cat si al otelurilor si al diferitelor materiale neferoase a intervenit necesitatea de a vopsii produsele executate si de a le reda aerul de vechi, antic obtinut prin procedeul numit Patinare.
Se patineaza produsul gata vopsit, atunci cand vrem sa obtinem efectul de antichizat care se creaza prin trecerea timpului, lucru pe care o putem face noi insine, pe loc fara a mai astepta sa treaca cateva decenii.
Fierul forjat este pus in valoare de patina, tocmai prin aceea trecere a timpului pe care o suplimentam cu produsul WS Patina.

Pentru a pregati o suprafata metalica de vopsit vom proceda astfel:
Lucrarile ce vor fii montate in exterior (porti, garduri, confectii metalice) la inceput trebuie curatate obligatoriu cu un smirghel sau perie de sarma si degresate cu diluant MV 751, dupa care se aplica grundul WS M4021 fabricat in Germania de compania Weigel + Schmidt. Grundul are in compozitia sa fosfati de zinc care impiedica corodarea materialului si ofera strat de aderenta pentru vopseaua WS Plast M4200 ce urmeaza a fi aplicat pe suprafata metalului.

Atuul de seama al acestei vopsele este aceea ca se aplica foarte usor si cu pensula nu curge si in acelasi timp se poate aplica intr-un singur strat, grosimea ce este necesara pentru o acoperire perfecta. Persoane care nu au experienta pot vopsi si fara a apela la ajutorul vecinilor. Daca se doreste sa se obtina acel efect antic pe suprafata fierului vopsit in prealabil, se decurge la o ultima operatie, amintita si mai sus, numita Patinare.

Pentru a obtine cel mai des utilizat efect, cel de Cupru Antic ori Cupru Coclit, se foloseste WS-Patina de Cupru si WS-Patina Verde. Vopseaua WS-Patina este produsa tot de aceeasi compania germana si nuantele existente se pot amesteca intre ele fara a produce reactii ale compusilor. Trebuie precizat ca nu este o vopsea de protectie si ca nu se aplica ca o vopsea pe intreg suprafata metalului ci este vorba de o vopsea de decoratie, de design.
Un mediu precoce pentru aparitia ruginii sunt zonele industriale si locurile unde intalnim conditii atmosferice grele (C2-C5M ), cum ar fii industria navala.
Grundul WS-Sealer M 4021 EG este utilizat cu succes in sistemele de protectie si intretinerea constructiilor metalice, al confectiilor metalice si al fierul forjat. La fel de bine se poate aplica si pe suprafetele zincate cu WS-Zinc A6005 ori alte tipuri de zinc si are aderenta de 100% cu grundul WS-M4021. Se foloseste ca strat intermediar ori final in zone puternic industrializate sau conditii atmosferice maritime (C4-C5M) si este compatibil cu alte vopseluri alchidice, acrilice si poliuretanice.
Atat de multe sunt de spus despre fier, despre arta de executie sau pur si simplu despre modul prin care se poate pune in valoare o lucrare de fier forjat ori alte confectii realizate din metal incat nu ar fi de ajuns o eternitate, dar pentru a fi mai aproape de dumneavoastra si pentru ca produsele de suflet sa ramana deosebite va invitam sa incercati articolele comercializate de societatea noastra.

Va stam la dispozitie cu sfaturi practice si utile, o paleta larga de culori pentru metale si ca impreuna sa punem in valoare arta fierului forjat.Cu stima deosebita,
Ing. Szilveszter DOMBI
Sales Manager
Zincare la cald vs. zincare la rece
Acoperirea prin imersare la cald - este metoda cea mai economica pentru obtinerea unei depuneri relativ groase. Obiectul de acoperit, dupa o pregatire preliminara (sablare, decapare, degresare) se imerseaza într-o baie cu metal topit si dupa scurt timp se scoate si se raceste în aer. În timpul procesului, stratul superficial al metalului de acoperit formeaza o serie de aliaje cu metalul protector ce asigura aderenta stratului depus. Pe aceasta cale se obtin straturi din metale usor fuzibile: Zn, Sn, Cd, Al, Pb. Dezavantajele procesului sunt legate de obtinerea unor depuneri neuniforme ca grosime, repere cu orificii înguste sau cu filet precum si piese din oteluri ce se modifica structural la temperatura de imersare.
O zincare termica corecta impune efectuarea unui pre-tratament al pieselor, operatie ce consta in imersarea acestora intr-o serie de bai in vederea pregatirii suprafetelor inaintea zincarii termice propriu zise. In cadrul acestei operatii, solutiile chimice trebuie sa spele cat mai bine toate suprafetele interne si externe ale pieselor.
In cazul in care substantele chimice din baile de pre-tratare nu pot avea acces la toate suprafetele produsului, acesta nu va fi zincat corect. Tehnicile folosite la fabricarea produsului, pot crea si ele dificultati in procesul de zincare, ca de exemplu Cordoanele de sudura necuratate.Dupa finalizarea procesului de zincare se poate intervenii cu produsul WS Zinc 80/81 care prin compozitia de peste 90% de pudra de zinc in stare uscata repara partile nepatrunse.Gasim acest produs atat sub forma de pasta(ambalat la cutie 500ml) cat si sub forma de aerosol (spray 400ml), rezistent la temperaturi de pana la 300 grade Celsius.
Finisarea
Racirea si spalarea pieselor zincate se realizeaza cu apa preluata din retea, temperatura de lucru fiind cea a mediului ambiant. Apa uzata este epurata si recirculata.
Zincarea le rece este o metoda simpla de protejare catodica a metalelor (aplicare cu pensula sau cu pistolul). Raportul calitate in timp/pret este foarte bun comparativ cu zincarea la cald, protectia metalului dureaza aprox.20 ani.Aceasta perioada o putem atinge doar daca se face o sablare inainte de a se aplica Grundul WS-A6005 pe baza de zinc.

Se poate aplica cu pistolul, cu trafaletul sau cu pensula la fel de simplu ca o vopsire si asigura reactia electrochimica (protectia catodica) cu otelulAre o rezistenta mai mare in timp datorita rasinilor epoxidice modificate care ii confera o a doua protectie (de aceasta data pasiva) otelului sau fontei.
Solutia WS Zinc A6005 este gata de utilizare in cazul aplicarii cu pensula sau trafaletul. Pentru pistolare se dilueaza 10% , ceea ce inseamna aprox. 250 ml WS Diluant MV751 (diluant specific) la o cutie de 2.5Lit.Solutia se omogenizeaza foarte bine inainte de utilizare. Pentru o aplicare de durata mai lunga este indicat ca solutia sa fie omogenizata din aprox. 20 in 20 de minute pentru a preveni separarea pulberilor de zinc de liant.Datorita prezentei particulelor de Zinc produsul WS Zinc A6005 are o vascozitate ridicata si o greutate specifica de 2.55 kg/lit.
Pasivizarea
Pasivizarea reprezinta procesul prin care un metal devine pasiv in relatie cu un alt metal inainte ca cele doua sa fie folosite impreuna.
Pusa in relatie cu coroziunea, se poate spune ca pasivarea consta in formarea spontana a unui strat puternic, non-reactiv pe suprafata unui metal in scopul de a-l proteja impotriva coroziunii, stratul respectiv fiind un oxid sau o azotura (o combinatie a azotului cu un metal) a carei grosime nu depaseste citiva atomi.
Unii oxizi cum ar fi cel al fierului nu se leaga suficient de ferm de suprafata metalului de baza, existind tendinta de separare, de realizare a unei granite, in acest fel apare procesului de coroziune care practic consta din formarea unei gropi (rugina) la suprafata metalului din care sunt smulsi atomii.
In opozitie, straturile de oxid de aluminiu, cupru, magneziu, titan si zinc reusesc sa stabileasca legaturi durabile cu metalul de baza protejindu-l impotriva coroziunii prin stratul de oxid protector numit si strat de pasivare.
Sunt o serie de metale cum ar fi aluminiu si titanul care sunt auto-pasive. In general o suprafata metalica devine pasiva cind ea ramine vizibil neschimbata pentru o perioada de timp nedefinita.
Compozitia de Fosfati si Zinc din Grundul WS M4021 va ajuta sa aduceti metalul in stare pasiva,previne corodarea si creaza aderenta dintre suportul de metal si stratul urmator de Vopsea WS Plast M4200. Cel mai important aspect ce recomanda acest produs este aceea,ca se poate aplica prin pensulare si de catre persoane neexperimentate,rezultatul fiind unul de lunga durata.
In stare de pasivitate metalele sunt practic imune la coroziune si, din punct de vedere electrochimic, se comporta ca metalele nobile inatacabile.
Coroziunea
Coroziunea este un proces de alterare lenta, progresiva a obiectelor metalice, de la suprafata spre interior, datorat actiunii substantelor de natura acida si bazica (solutii acide sau alcaline, saruri, hidrocarburi lichide sau gazoase, etc.) Modificarea aspectului si a functionalitatii ansamblului cat si costuri mai mari pentru reconditionarea suprafetelor sunt consecinte ale coroziunii.
Coroziunea otelului se produce sub actiunea umezelii si a oxigenului, fiind accelerata de actiunea sarurilor. Coroziunea ataca stratul superficial de vopsea de la suprafata metalului, trecand cu timpul la straturile urmatoare, viteza cu care acestea sunt atacate depinzand de o multitudine de factori. Utilizarea produselor profesionale fabricate de compania Weigel+Schmidt Lackchemie GmbH din Germania reduce viteza de aparitie al coroziunii si stopeaza degradarea metalului.De exemplu, se stie ca bioxidul de sulf favorizeaza puternic corodarea zincului, motiv pentru care in lunile de iarna intensitatea coroziunii este maxima, deoarece combustibilii folositi la incalzire degaja cantitati mari de bioxid de sulf.
Prin utilizarea Finisajelor Profesionale WS protejam stratul de zinc si reducem semnificativ costurile de reconditionare al suprafetelor. Grundul WS-M4021 si Vopseaua WS-M4200 folosit impreuna protejeaza confectia de Fier Forjat fara a se face zincare termica si cu costuri sunt reduse substantial.
Zincul se corodeaza cu o viteza redusa comparativ cu Otelul, acest raport pastrandu-se si in cazul atmosferelor neventilate, agresive, cu umiditate excesiva si degajare de gaze sau abur.